3 pyszne pasty warzywne – idealne przepisy na lato!

Pyszne, kolorowe i zdrowe pasty  to idealny dodatek do chleba podczas letnich miesięcy, gdy mamy bardzo dużo warzyw do wyboru.  Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania przy grillu czy na eleganckim przyjęciu. Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

3 przepisy na pasty warzywne

1. Marmolada cebulowa

1.Kanapki_z_marmoladą_cebulową_i_łososiem_Dan_CakeKanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • – cebula                                                       1kg
  • – cukier brązowy trzcinowy                      100g
  • – ocet balsamiczny                                     5 łyżek
  • – powidła śliwkowe                                    3 łyżki
  • – rum                                                            1 łyżka
  • – filet z łososia
  • – sól, pieprz do smaku
  • – olej                                                             1 łyżka
  • – koperek
  • -Chleb Bawarski Dan Cake                       1 bochenek

Wykonanie:

Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.

Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.

 2. Pasta z kalafiora i świeżego ogórka

2.Kanapki_z_pastą_kalafiorowo-ogórkową_Dan_Cake

Kanapki z pastą z kalafiora i ogórka

Składniki:

  • – kalafior świeży                              250g
  • – ogórek świeży                               100g
  • – koperek                                          ½ pęczka
  • – twaróg chudy                                100g
  • – jogurt naturalny                            2 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • -Chleb Bawarski Dan Cake            1 bochenek

Wykonanie:

Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

3. Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

3.Kanapki_z_pastą_z_pieczarek_i_kolorowej_papryki_Dan_Cake

Kanapki z pastą pieczarkową i papryką

Składniki:

  • – cebula                                            2 średnie szt.
  • – olej                                                  2 łyżki
  • – pieczarki świeże                           200g
  • – jajka                                                3 szt.
  • – sól, pieprz do smaku
  • – majonez                                          1 łyżka
  • – kolorowa świeża papryka            1 ½ szt.
  • -Chleb Bawarski Dan Cake             1 bochenek

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...