12 prostych i sprawdzonych wskazówek co jeść by wzmocnić odporność
Niskie temperatury i krótkie dni sprawiają, że większość z nas na przełomie roku najchętniej zapadłaby w zimowy sen, ewentualnie zaległa na kanapie z paczką ciastek i dużym kubkiem gorącej czekolady. Jest nam zimno, często dopada nas apatia, a nawet depresja. To wszystko sprawia, że nasza odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo złapania infekcji. Co więc robić, co jeść by wzmocnić odporność nie tylko fizyczną, ale też podreperować się psychicznie w oczekiwaniu na przyjście wiosny? Są na to sposoby, a jednym z nich jest stosowanie tradycyjnej, dobrze zbilansowanej diety wymagającej jedynie drobnych modyfikacji – wskazuje Małgorzata Chylewska, dietetyk Lightbox.
Nasza zimowa dieta powinna być tak jak przez cały rok urozmaicona i pełnowartościowa, ale szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zawartość produktów będących dobrych źródłem składników odżywczych biorących udział w tworzeniu i wzmacnianiu funkcji obronnych organizmu.
Co jeść by wzmocnić odporność?
Oto proste podpowiedzi na co zwrócić szczególną uwagę w naszej diecie.
- Zwróćmy szczególną uwagę na udział w diecie warzyw i owoców, źródła witamin i składników mineralnych wzmacniających nasz układ immunologiczny – witamin C, A i E oraz żelaza, cynku, selenu i miedzi
- Dwa razy w tygodniu jedzmy ryby, które są doskonałym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
- Zastąpmy tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi.
- Pamiętajmy o błonniku – prebiotyku dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej, którego najlepszym źródłem są produkty zbożowe z pełnego przemiału, otręby, nasiona roślin strączkowych oraz świeże warzywa i owoce.
- Pijmy regularnie napoje fermentowane, zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych.
- Unikajmy żywności wysoko przetworzonej o przedłużonej trwałości z uwagi na obecność konserwantów, sztucznych środków słodzących, barwników i polepszaczy smaku, co negatywnie wpływa na stan naszych jelit.
- Pamiętajmy o śniadaniu przed wyjściem do pracy.
- Jedzmy regularnie – starajmy się spożywać posiłki co 3-4 godziny,
- Nadając smak potrawom starajmy się wykorzystywać przyprawy rozgrzewające, antybakteryjne i przeciwzapalne, jak imbir, wanilia, cynamon, kardamon, chili czy goździki.
- W przypadku przemarznięcia wypijmy szklankę gorącej herbaty imbirowej lub malinowej z cytryną, gorące kakao lub czekoladę z cynamonem i chili, mleko lub wodę z miodem i skórką pomarańczową, kawę z wanilią lub kardamonem.
- Do przygotowywania potraw wykorzystujmy znane, naturalne antybiotyki – czosnek, cebulę i miód
- Nie odchudzajmy się przy pomocy restrykcyjnych diet, które mogą tylko osłabić reakcje obronne naszego organizmu.
Jeżeli będziemy przestrzegać powyższych wskazówek, a dodatkowo zadbamy o zdrowy siedmiogodzinny sen, włączymy aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i odważymy się na wodne zabiegi hartujące pod prysznicem, nie musimy się obawiać przeziębień, a przetrwanie chłodnych miesięcy okaże się wcale nie takie trudne.
Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox.
Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody
Artykuł przypominający jak dbać o siebie i rodzinę w te chłodne dni ja zawsze używam dużo przypraw warzyw i owoców ale może warto by zwiększyć jogurty naturalne
Zdrowa dieta to podstawa
ja bardzo lubię czytać takie artykuły bo zawsze można się dowiedzieć coś nowego.
Polecam naturalne soki ze sklepu oleofarm24. Uwielbiam żurawinę i czarny bez, które wpływają na wzmocnienie odporności. Zawsze jak się niewyraźnie czuję piję literatkę. Z resztą jak się dobrze czuję tteż je piję bo są pyszne 🙂
Bardzo ciekawy artykuł , który nie tylko opowiada o polepszeniu naszej odporności , ale również przypomina nam zasady zdrowego odżywiania i ogólnie zdrowego życia 🙂